U bent hier:

TAM bij Davis Cup Qualifiers in Groningen

14/02/2024

Op 2 en 3 februari 2024 stond Martiniplaza vol met duizenden oranjesupporters om TeamNL naar de overwinning te schreeuwen in de Davis Cup Qualifiers tegen Zwitserland. TAM was daar, zoals ieder jaar, uiteraard ook van de partij! Met dagelijks meer dan 120 TAMmers, hebben we er alles aan gedaan om Nederland aan te moedigen en naar de overwinning te sturen. En dat is gelukt: TeamNL is door naar de groepsfase van de Davis Cup Finals!

Woensdag 31 januari – training TeamNL en de baan wordt ingespeeld door TAM

Op woensdag 31 januari waren we uitgenodigd om de training van TeamNL bij te wonen. Op dat moment stonden van de Zandschulp en Griekspoor, onder leiding van bondscoach Paul Haarhuis, op de baan in Martiniplaza. Vanaf de tribune konden we vast aanschouwen wat het team voor ons in petto heeft voor dat aankomende weekend. Na deze training was het de beurt aan onze eigen spelers! Amber, Daan, Diede, Friso en Sven betraden de hardcourt baan om even te voelen hoe het is om te spelen als een van de toppers van TeamNL. Paul Haarhuis hield ondertussen ook een oogje in het zeil en gaf nog een aantal aanmoedigende tips aan onze spelers. Een leuke ervaring voor onze (selectie)spelers!

paul haarhuis en diede hoekstra tam bij davis cup amber maalderink tennis en studeren diede hoekstra davis cup daan hinders tam en davis cup

tam bij davis cup groningen 2024

Donderdag 1 februari – persconferentie, loting en kroegcollege

Ook op donderdag waren we erbij. De dag startte met een persconferentie, waarbij we de mogelijkheid kregen om de spelers vragen te stellen. De loting van de wedstrijden stond vervolgens op de planning. De spelers van beide teams speelden een potje, hoe kan het ook anders, beerpong tegen elkaar. Uit de bekers kwamen vragen die de spelers vervolgens gingen beantwoorden: “Mocht je een ATP-titel pakken, hoe zou je dat dan vieren?” of “Op welke manier speel je anders in individueel en teamverband?”. Het was erg leuk om te zien dat de spelers van TeamNL op deze manier meededen en dat we een kijkje achter de schermen konden krijgen!

Na de persconferentie en loting konden we genieten van een heerlijke lunch, verzorgt door de KNLTB. Een uniek kroegcollege was het volgende dat op de planning stond. Allereerst kwam Miquel Jansen ons wat vertellen over het fit krijgen van het Nederlandse Team. Hierbij vertelde hij verschillende tips die wij ook zouden kunnen gebruiken tijdens de voorjaarscompetitie! Kristie Boogert is voormalig toptennister en tegenwoordig presenteert ze onder andere voor Ziggo Sport. Het hele weekend lang deed zij samen met haar team verslag van de Davis Cup in Groningen. Lalique Stoutjesdijk is eventmanager bij de KNLTB en liet ons zie hoe zij samen met ons, de studenten in Groningen, het activiteitenprogramma van de Davis Cup Qualifiers heeft weten neer te zetten. Samen met Lalique hebben we veel overleg gehad over de sfeeracties die opgezet werden en de voorbereidingen: een hele fijne samenwerking en een inspirerend college gegeven door haar! Uiteraard kwam Paul Haarhuis, waar ons eigen Haarhuisje naar is vernoemd, ook een college geven. Als bondscoach van het Nederlandse team heeft hij ons een inkijkje gegeven in de voorbereiding naar dit weekend en de aanpak in de wedstrijden. Deze tennislegende is er al jaren bij en je ziet duidelijk dat hij zorgt voor een goede sfeer in het team. Tot slot kwam Roger Davids, hoofd van de KNLTB, wat vertellen over zijn reis: van Groningen tot hoofd van de KNLTB. Volgens hem is de rol van de studenten tijdens de wedstrijden erg belangrijk voor het imago van de Davis Cup. Het was een inspirerende middag en vol goede moed begonnen we aan het weekend.

’s Avonds waren Kim en Lea aanwezig bij de live uitzending van RTV Noord, om wat meer te vertellen over de band van TAM met de Davis Cup. Ook bij het grotere publiek wordt er met veel bewondering gekeken naar hoe de studenten de sfeer maken tijdens de Davis Cup wedstrijden. Een stuk uit de uitzending van RTV Noord zie je hier: Davis Cup in Martiniplaza: ‘Het is een heel ander sfeertje’.

Vrijdag 2 februari – start van de Davis Cup Qualifiers

Op vrijdag was het dan eindelijk zover: de wedstrijden konden beginnen! Met meer dan 120 TAMmers op zowel vrijdag als zaterdag, en sowieso een uitverkocht Martiniplaza, kon het feest losbarsten. Op de tribune kleurde het oranje en paars: de Tennissupporterscommissie heeft de shirts en de haarbanden ontworpen die het hele weekend werden gedragen. TAM was duidelijk zichtbaar naast de baan (en op TV!).

De eerste speeldag van de Davis Cup Qualifiers eindigde in 1-1. Tallon Griekspoor won van Marc-Andrea Huesler. “Het was niet mijn beste wedstrijd, maar je wint hem wel in twee sets. Ik heb enorm genoten en ben jullie dankbaar,” was zijn boodschap naar de enthousiaste fans. Botic van de Zandschulp moest vervolgens buigen voor Leandro Riedi. “Hij deed weinig fout en ik heb mijn kansen niet benut,” blikte Botic terug op zijn partij. “Ik begon best goed, deed weinig fout in de eerste paar games. Hij speelde goed. Ik pak mijn breakkans niet en hij wel.”

Ondanks het verlies van Botic, dat de stand op 1-1 zette, hebben we kunnen genieten van een uitgebreid buffet in Martiniplaza. Vervolgens brak het feest los in Oceans 41 in de binnenstad. Op naar dag 2.

tam bij davis cup groningen tallon griekspoor davis cup

botic van de zandschulp

Zaterdag 3 februari – spannende ontknoping en winst voor TeamNL

Zaterdag begon met een heerlijke brunch voor alle studenten. Het dubbelspel begon op dag twee met Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer tegen het duo Huesler/Riedi. De Zwitserse spelers domineerden met krachtige serves en sterke returns, waardoor Koolhof en Rojer niet in hun spel kwamen. Na twee uur spelen stond Zwitserland met 2-1 voor na setwinst met 7-6(5) 7-6(2). Koolhof erkende na afloop de superioriteit van hun tegenstanders: “Het is teleurstellend dat we hebben verloren, maar zij waren gewoon beter. Hun harde serves richting de lijnen maakten het moeilijk voor ons.”

In de volgende wedstrijd moest Griekspoor TeamNL in de race houden door tegen Riedi te spelen, die voorafgaand aan het Davis Cupweekend twee challengertoernooien op rij had gewonnen. Griekspoor liet opnieuw zijn klasse zien en versloeg zijn tegenstander met 7-6(6) 7-6(3). Hij waardeerde zijn eigen prestatie met een 8,5 of een 9 en prees het publiek met vele TAMmers voor de geweldige sfeer, die hem enorm had geholpen.

In de beslissende vijfde wedstrijd van de ontmoeting stond Van de Zandschulp tegenover Huesler. Hoewel Huesler een sterke start had en een voorsprong van 4-1 nam, vocht Van de Zandschulp terug tot 4-4. Uiteindelijk verloor hij de eerste set met 7-5 na bij een 6-5 achterstand zijn service in te leveren. In de tweede set brak Van de Zandschulp Huesler’s service voor een 3-2 voorsprong en dwong hij een tiebreak af, die hij won met 7-6(5). Na het laatste punt ging het dak van Martiniplaza er af! Het ticket voor de Davis Cup Finals in het najaar was binnen. Wat hebben we genoten van deze twee dagen!

De overwinning werd uiteraard nog even gevierd. Het feestje barstte in Martiniplaza los met vele TAMmers die nog bleven hangen. De spelers van TeamNL vierden het ook nog even mee! Wij hebben genoten van het weekend en zijn er uiteraard in het najaar bij, wanneer Nederland in de groepsfase van de Finals mag uitkomen.

netherlands davis cup tam groningen davis cup leeuw